29 januari 2016 / Geplaatst in Verkoop
Wat is een energielabel?
Een energielabel laat zien hoe energiezuinig je huis is. Er staat bijvoorbeeld informatie op over de vloerisolatie, dubbel glas en soort verwarming. Woningen met een A-label zijn het energiezuinigst. Woningen die het minst zuinig zijn, krijgen een G-label. Verder staat op het energielabel aangegeven hoe je jouw huis energiezuiniger kunt maken.
Wat zijn de voordelen?
- Het energielabel kan gunstig zijn voor de uiteindelijke verkoop- of verhuurprijs.
- Een groen energielabel (A, B of C) kan de verkoop of verhuur van je huis versnellen.
- Je leest in het energielabel hoe je jouw huis energiezuiniger kunt maken.
Wat is een voorlopig energielabel?
Elk huis is voorzien van een voorlopig energielabel. Het voorlopig energielabel is een inschatting op basis van de gegevens in het kadaster (type huis, grootte, bouwjaar) en op gegevens van vergelijkbare huizen. De vergelijkbare huizen komen uit een onderzoek uit 2006 naar het huizenbestand in Nederland. In de praktijk kan je woning echter een beter of slechter energielabel hebben.
Het energielabel kun je controleren via de site energielabel.nl . Typ eenvoudig je postcode en huisnummer in en je ziet meteen of jouw huis al voorzien is van een definitief label. Is dat niet het geval dan is er een voorlopig label toegekend.
Huis verkopen = definitief energielabel aanvragen
Als je jouw huis verkoopt, dan moet je aan de koper laten zien welk energielabel je woning heeft. Doe je dat niet, dan kun je een boete krijgen die kan oplopen tot 405 euro. Het aanvragen van een energielabel kost daar en tegen maar enkele euro’s tot enkele tientjes.
Hoewel een definitief label pas bij de notariële eigendomsoverdracht van je huis aanwezig hoeft te zijn, kan het verstandig zijn om al een definitief label aan te vragen voordat je huis op internet geplaatst wordt. Op de grootste Nederlandse huizen zoeksite funda staat het nu nog niet heel prominent in beeld maar we merken dat zoekers er steeds vaker naar vragen. Ook als je de makelaarsetalages en advertenties van makelaars in de landen om ons heen bekijkt dan zie je dat de regelgeving daar een stuk strenger wordt toegepast. Niet alleen het energielabel, maar ook de energie-index en de CO2-footprint van je huis moeten nadrukkelijk vermeld staan.
Op funda wordt een definitief label om meer op te vallen in kleur weergegeven terwijl een voorlopig label grijs staat afgebeeld.
Je kunt een energielabel tamelijk eenvoudig aanvragen op energielabelvoorwoningen.nl Dat gaat in zes stappen:
- Inloggen met DigiD.
- Gegevens van je woning controleren en eventueel aanpassen (hooguit 10 gegevens).
- Bewijs toevoegen aan het online woningdossier.
- Erkende deskundige selecteren die het bewijs gaat controleren.
- Gegevens versturen.
- Energielabel ontvangen (registratie gaat automatisch).
Je krijgt het energielabel van een deskundige die je zelf kiest. Het energielabel is maximaal 10 jaar geldig.
Ik heb al een energielabel, wat moet ik doen?
Is je energielabel nog geldig (10 jaar na de datum van afgifte) en wil je jouw woning verkopen? Dan hoef je niets te doen. Maar heb je in de tussentijd energiebesparende maatregelen getroffen dan kan het toch verstandig zijn om een nieuw label aan te vragen om de verbetering inzichtelijk maken.