Al zijn de huizenprijzen wat gezakt, door opgelopen rente en strenge leennormen heeft de gemiddelde starter nog steeds weinig te kiezen op de huidige woningmarkt. Als alleenstaande starter kan je over het algemeen maar 3 op de 100 woningen betalen, blijkt uit onderzoek van taxatie- en databureau Calcasa. Voor stelletjes is de kans gunstiger en wel zo’n 40 procent. Onderstaande afbeelding van Calcasa toont het percentage koopwoningen waarvoor een starter in aanmerking komt.

 

woningmarkt

 

Zoals je kunt zien zijn ook de verschillen tussen de regio’s groot. Starters die een woning zoeken in de provincies Friesland, Groningen, Zeeland of Limburg hebben meer kans dan degene die zoeken in Noord- en Zuid-Holland en Noord-Brabant.

Als alleenstaande starter is een tussenwoning of hoekwoning bijna onbereikbaar, meer kans maak je met een appartement, flat of maisonette, dit komt neer op ongeveer 18 procent van de woningen die te koop staan. Twee punten die de situatie van starters zou kunnen veranderen is een verdere daling van de woningprijzen of een lagere rente.

Wil je hier niet op wachten of wil je niet naar Friesland, Groningen, Zeeland of Limburg verhuizen, dan is het een mogelijkheid om ons als aankoopmakelaar in te schakelen.  Wanneer je een huis wilt kopen in Alkmaar of Hoorn en omgeving, dan ben je bij MooiHuys aan het juiste adres. Wij kennen de omgeving als geen ander en kunnen daarom perfect inspelen op jouw woonwensen. Daarnaast weet je wanneer je een deskundige NVM aankoopmakelaar inschakelt bij het zoeken van een huis vrijwel zeker dat de aankoop zal slagen. Waarom? Om de simpele reden dat ook de meeste verkopers het hele proces overlaten aan een eigen makelaar. Deze verkoopmakelaar onderhandelt graag met een vakcollega. Allebei de makelaars weten dan dat de transactie professioneel gaat verlopen, zonder ‘ruis op de lijn’ en zonder ‘verrassingen’ gedurende het hele traject.

Bron kaart: Calcasa.