Kan iedereen straks zien wat het huis van de buren waard is?

Volgens de kop van onderstaand artikel kan iedereen straks zien wat een huis waard is. Maar is dat wel zo?

De suggestie wordt gewekt dat de WOZ-waarde de actuele marktwaarde van een woning betreft maar dat is natuurlijk niet waar. De peildatum voor de WOZ-waarde ligt één tot twee jaar voor de datum waarop jij de marktwaarde van een woning wil weten. Zeker gelet op de snel wijzigende omstandigheden en het marktsentiment op de woningmarkt is de WOZ-waarde maar zeer beperkt bruikbaar voor als jij een huis wil kopen of verkopen.

Vraag liever aan een goede NVM-makelaar die de actuele marktsituatie in jouw regio (of soms zelfs van jouw wijk of straat!) als geen ander kent om advies.

 

Onderstaande bericht heeft als bron: nos.nl (1 oktober 2016)

Iedereen kan straks zien wat het huis van de buren waard is

Van alle woningen in Nederland is vanaf vandaag de WOZ-waarde openbaar. Op internet is daarvoor een register gelanceerd: wozwaardeloket.nl. Er is wel een probleem: de site lag er vanochtend meteen uit.

Bij dat register zijn ongeveer honderd gemeenten aangesloten met een kwart van de huizen in Nederland. Andere gemeenten is het vanwege it-problemen niet gelukt om op tijd de gegevens aan te leveren. Zij sluiten zich de komende maanden aan bij het register.

“Gemeenten doen hun uiterste best”, zegt een woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, “maar het blijkt in de praktijk technisch ingewikkeld.”

Toch zijn alle gemeenten verplicht om van nu af aan de WOZ-waarde van een huis te verstrekken als daar om wordt gevraagd. Sommige gemeenten hebben daar op hun eigen website een plek voor of mensen kunnen telefonisch om de WOZ-waarde vragen.

Zo staat de WOZ-waarde van woningen in de gemeente Amsterdam nog niet in het register. Voorlopig kunnen Amsterdammers de WOZ-waarde opvragen op een speciale website.

Met de buren vergelijken
Gemeenten stellen jaarlijks de waarde van onroerende zaken vast. Die waarde is van belang bij het vaststellen van allerlei belastingen. Door de waarden openbaar te maken, is de hoop dat de inschattingen van de gemeente accurater worden. Inwoners kunnen makkelijker de waarde van hun huis vergelijken met dat van anderen en op die manier zien of er onverklaarbare afwijkingen in zitten.

Alleen de WOZ-waarde wordt openbaar. Er staat niet bij hoe de gemeente tot de berekening komt. De informatie over bedrijfspanden komt niet in het register.