Hoewel ook in Hoorn en omgeving het aantal woningtransacties fors toegenomen is, lijkt er nog geen sprake te zijn van oververhitting. Bij woningen waar de vraagprijs reëel is en die door de verkopers goed gepresenteerd worden, zal een makelaar met een goed verkoopplan het zeker voor elkaar krijgen om meerdere kandidaten geïnteresseerd te krijgen waardoor een snelle verkoop gerealiseerd kan worden, zonder aspirant-kopers onnodig onder druk te zetten. Meer bieden dan de vraagprijs of het bieden zonder ontbindende voorwaarden komt voor maar is zeker nog geen gemeengoed.

Wil je als koper zeker weten dat je geen onnodige risico’s aangaat? Neem dan een NVM-aankoopmakelaar mee die voor jou de markt goed in kan schatten.

Bericht van Nu.nl:
Het aantal geschillen bij de aan- en verkoop van een woning neemt toe, meldt juridisch dienstverlener DAS dinsdag. Het bedrijf heeft in de eerste vijf maanden van dit jaar het aantal dossiers met 27 procent zien stijgen van 490 naar 670.

Deze stijging hangt samen met een aantrekkende huizenmarkt, maar volgens het bedrijf gaan sommige potentiële kopers ook onvoorzichtig te werk.

Volgens een woordvoerder van DAS kopen mensen sneller zonder een goede voorbereiding een huis en zonder goed te kijken naar gebreken. “Wat wij horen is dat dat ook veel voorkomt bij mensen die al een paar keer achter het net hebben gevist.”

Financieringsvoorbehoud

Zo zijn er gevallen waarbij kopers ervoor kiezen geen financieringsvoorbehoud op te nemen, om zo aantrekkelijker te zijn voor de verkoper.

Als blijkt dat een koper toch niet de financiering rond krijgt, moet in het ergste geval de koop worden ontbonden. Hiermee riskeert de koper een boete van 10 procent. “Meestal is het zo dat mensen denken meer geld te hebben dan daadwerkelijk het geval is.” (Bron: NU.nl)