3 september 2019 / Geplaatst in Verkoop
De eerste – en gelijk ook de belangrijkste – stap op de weg naar de verkoop van je huis is de keuze van een makelaar.
Vooral als je voor de eerste keer gaat verkopen en het verkoopproces nog onbekend terrein is.
Een makelaar moet een betrouwbare bondgenoot zijn die je met al zijn of haar professionele kennis en met een slim gekozen strategie door het verkoopproces loodst. Jouw keuze bepaalt of jij er het maximale resultaat uit haalt.
Maar hoe vind je nou de makelaar die het beste bij je past?
Dat vertel ik je hieronder. Het is een uitgebreid artikel met veel informatie en praktische tips die je gelijk kunt gebruiken dus ga er even goed voor zitten.
Zo ga je te werk:
Op welke eigenschappen moet je letten
Je zoektocht naar een goede verkoopmakelaar zal iets anders verlopen dan de keer dat je op zoek ging naar hulp bij de aankoop van je huidige woning. Daar zijn een paar verschillende redenen voor:
- een verkoopmakelaar helpt je al in een vroeg stadium met alle verkoopvoorbereidingen
- een verkoopmakelaar is een expert in het vaststellen van de juiste vraagprijs
- een verkoopmakelaar zorgt er voor dat je huis optimaal gepresenteerd wordt en vindbaar is voor alle woningzoekers
- een verkoopmakelaar meldt je woning aan in het woning-uitwisselingssysteem waarin alle makelaars inzage hebben
Wanneer je voor het eerst een huis gaat verkopen, kies dan voor een makelaar die jou goed uitlegt hoe het hele proces in z’n werk gaat. Bij onverwachte zaken of moeilijk verlopende onderhandelingen weet je zo vrij zeker dat deze persoon je ook duidelijk uit zal kunnen leggen wat je volgende stap moet zijn.
Begin ruim op tijd met je zoektocht
Een makelaar met veel ervaring kan een enorm goede hulp voor je zijn wanneer je het plan hebt opgevat om je huis te gaan verkopen.
Wanneer je hem of haar al in een heel vroeg stadium bij je plannen betrekt, levert dat veel voordelen op. Je krijgt niet alleen inzicht in de marktwaarde en de marktontwikkelingen – waardoor je goed in staat zal zijn om het juiste moment van starten te bepalen – maar hij zal je ook aangeven hoe je voor een optimale presentatie kunt zorgen en welke reparaties of verbeteringen zinvol zijn om uit te voeren voordat je kijkers over de vloer krijgt.
Start je zoektocht daarom zo vroeg mogelijk, misschien al wel maanden voordat je daadwerkelijk de stap zet om te gaan verkopen.
Zo neem je voor jezelf meer dan voldoende tijd om de juiste keuze te maken en om alle voorbereidingen te kunnen uitvoeren.
Ken de verschillen
Wist je dat niet alle makelaars hetzelfde zijn. Sterker nog…de verschillen zijn best groot.
De term “makelaar” is in Nederland namelijk al jaren geen beschermde titel meer waardoor iedereen zich zo mag presenteren. Ook al heb je geen enkele opleiding in het vakgebied genoten.
Best eng toch als zo iemand jou moet gaan helpen bij zo’n belangrijk proces?
Daarom hieronder eerst maar eens een overzicht van de verschillende officiële benamingen en wat dat betekent. Het helpt je bij het inschatten van de expertise van de persoon die later in het proces tegenover je aan tafel zit.
Makelaar of Vastgoedadviseur:
Eigenlijk heel simpel…iedereen mag zich zo noemen.
Je hoeft er geen enkele opleiding op het gebied van de makelaardij voor genoten te hebben. Soms tref je het en heb je gekozen voor een adviseur met heel veel praktijkervaring maar echt controleerbaar is het natuurlijk niet.
Personen die werkzaam zijn bij een makelaarskantoor (welke is aangesloten bij één van de brancheorganisaties) en die een opleiding hebben afgerond, hebben daarom een andere ‘titel’ op hun visitekaartje staan.
Assistent-makelaar:
Een assistent-makelaar heeft binnen het vakgebied een opleiding afgerond waarna de titel ARMT (Assistent – Register Makelaar Taxateur) achter de naam vermeld mag worden.
Veelal zijn dit (startende) binnendienstmedewerkers die door willen groeien in het vak. Zij zijn niet bevoegd om alle werkzaamheden van een makelaar uit te voeren. Ze zijn slechts gecertificeerd om de verkoop- of verhuur bezichtigingen van de makelaar over te nemen. De rest van de werkzaamheden, zoals het voeren van onderhandelingen, mag deze persoon niet doen.
Kandidaat-makelaar:
De opleiding tot kandidaat-makelaar is een stuk uitgebreider. Na afronding van de opleiding mag deze persoon de titel KRMT (Kandidaat – Register Makelaar Taxateur) voeren.
Naast het uitvoeren van bezichtigingen voor verkoop, verhuur, aankoop en huur mag een kandidaat-makelaar ook zelfstandig de onderhandelingen doen, de overeenkomst afhandelen en de verkoopprijs/marktwaarde vaststellen.
Registermakelaar:
Een registermakelaar voert de titel RM (of als deze persoon ook gecertificeerd taxateur is de titel RMT). Een registermakelaar heeft niet alleen een uitgebreide theoretische studie afgerond. Er is tevens met goed gevolg een praktijkopleiding gevolgd waarin hij of zij heeft bewezen alle facetten van het vakgebied te beheersen.
Alle registermakelaars die zijn aangesloten bij een van de brancheverenigingen kun je terugvinden in een centraal register van de Stichting Vastgoedcert. Deze stichting heeft als doel de kwaliteit en vakbekwaamheid van makelaars te waarborgen en waar mogelijk te verbeteren.
Check dit register voordat je iemand uitnodigt zodat je zeker weet dat je met een vakbekwaam makelaar afspreekt (https://www.vastgoedcert.nl/vind-een-prof).
Iedere ARMT, KRMT en RMT makelaar wordt continu bijgeschoold en is zodoende voorzien van de beste kennis en informatie om opdrachtgevers optimaal van dienst te kunnen zijn.
Lees reviews
Vraag eens na bij vrienden, bekenden of mensen uit jouw buurt welke makelaar(s) zij kennen en wat hun positieve en/of negatieve ervaringen zijn. Waren ze tevreden over het eindresultaat? Hoe verliep het contact met hun makelaar? Waren de kantoormedewerkers op de hoogte? Werden gemaakte afspraken nagekomen? Enzovoorts. Vraag zoveel mogelijk door.
Bekijk daarnaast van de makelaars die jou geschikt lijken de reviews van verkopers. Vrijwel alle makelaars vermelden deze reviews op hun eigen website maar ook op funda staan deze vermeld. Kijk niet alleen naar het rapportcijfer maar lees vooral ook de beoordelingen. Zo krijg je een goed beeld van de manier van werken van de makelaar en de ervaringen die andere verkopers met hen hebben.
Doe online onderzoek
Bekijk vooraf de kantoor-websites en social-media uitingen van een aantal makelaars. Op funda zijn alle makelaars gelijk maar aan de eigen kantoor-website kun je al heel snel zien met wat voor een type ondernemer je te maken hebt.
- Waarmee onderscheiden ze zich?
- Ligt de nadruk op verkoopbegeleiding of juist meer op aankoop?
- Hoe presenteren de medewerkers zich?
- Werken er veel mensen of is er juist sprake van een meer persoonlijk contact?
- Is het een kantoor dat voornamelijk nieuwbouwprojecten verkoopt of juist meer gericht op bestaande woningen?
Aan de hand van dergelijke vragen ben je in staat om alvast een eerste selectie maken.
Formuleer er daarom zoveel mogelijk die voor jou belangrijk zijn.
Maak kennis met meerdere makelaars
Je gaat iemand inhuren die je bij een van de grootste beslissingen in je leven gaat helpen. Iemand die er voor jou het maximale uit moet halen. Of dat nu een maximale opbrengst is of juist een zo snel mogelijke verkoop.
Zoek daarom een makelaar die jouw wensen goed aanvoelt én daar naar weet te handelen. Maak een kennismakingsafspraak met een paar kandidaten die op basis van je vooronderzoek geschikt lijken. Zo vind je de juiste persoon die aansluit bij jouw persoonlijkheid, die professioneel al je behoeftes in kaart brengt en die geïnteresseerde kijkers voor jouw huis ook op de juiste manier zal benaderen.
Lees ook: Je huis verkopen kan op meer manieren dan je denkt