Hoe bepaalt een makelaar de vraagprijs voor mijn huis?

over het verschil tussen marktwaarde en wenswaarde

Vorige week stelden Evelien en Jan al vroeg in het gesprek over de verkoop van hun huis een belangrijke vraag:

“Hoe stel je nou eigenlijk de juiste vraagprijs vast”?

Een vraag die eerlijk gezegd niet zo vaak hardop gesteld wordt. Maar wel een belangrijke.

De hoogte van de vraagprijs bij de start van de verkoop is namelijk erg bepalend voor het succes.
Is deze te hoog dan komt er niemand kijken, is deze te laag dan heb je misschien al snel het gevoel dat je jezelf tekort doet.

Veel vaker wordt de vraag gesteld “wat is mijn huis waard?”.

Of met andere woorden “wat heeft een koper op dit moment voor mijn huis over?”.

Dat is voor een goede NVM-makelaar niet zo heel moeilijk te beantwoorden. Je kunt trouwens zelf vrij eenvoudig bij het kadaster navragen wat de verkoopprijzen bij jouw in de buurt of in de straat zijn geweest. Dat geeft al wel een aardig beeld maar is zeker niet nauwkeurig genoeg.

Het kadaster laat zien wanneer een huis  van eigenaar is gewisseld maar niet wanneer deze daadwerkelijk is verkocht. Misschien was dat al wel een jaar eerder (en moesten de kopers dus een jaar wachten voordat ze het huis kregen). In dat jaar kunnen de prijzen behoorlijk zijn gestegen of gedaald.

Daarnaast kun je bij het kadaster geen details over het huis zien. Je weet niet of het huis goed of slecht onderhouden was, hoe het huis is ingedeeld, hoeveel grond erbij hoort en of er veel aan gemoderniseerd is of niet.

Al deze gegevens bepalen uiteindelijk wat een huis waard is. Het kadaster alleen zegt dus nog niet alles.

De gegevens van NVM-makelaars zijn daarnaast veel actueler dan die van het kadaster. Zodra een woning verkocht is worden de transactiegegevens geregistreerd in een uitgebreide database. Hierin kunnen alle makelaars niet alleen de meest actuele verkoopprijzen maar ook de andere woningkenmerken en foto’s van de woningen terugvinden.

Met behulp van al deze informatie is over het algemeen vrij nauwkeurig te berekenen wat een huis op kan brengen.

Laat een makelaar goed aan je uitleggen waarop het waarde-advies gebaseerd is. Zo voorkom je een discussie over het door jou gewenste bedrag en het bedrag dat de makelaar aan je laat weten.

Jouw ‘wenswaarde’ staat geheel los van de door de makelaar berekende ‘marktwaarde’. Wijkt deze teveel af dan kun je beter maar niet eens beginnen met de verkoop. Een beetje makelaar zal in dat geval geen verkoopopdracht van je aanvaarden.

 

Maar nu die vraagprijs, hoe zit dat dan?

Hier komt veel meer kennis van de markt bij kijken. Je makelaar zal een goede inschatting moeten maken van het marktsentiment, van de hoeveelheid serieuze zoekers in jouw marktgebied en prijsklasse, hoe jouw huis zich verhoudt tot het gemiddelde.

Voor een makelaar zijn al deze gegevens beschikbaar.

En hij moet alles weten van jouw situatie; waarom ga je verhuizen, hoe snel wil/moet je verhuizen, je financiële situatie en nog veel meer. Alleen  dan kun je  een goed plan maken met een bijbehorende vraagprijs.

Geen huis en geen situatie is hetzelfde. Dus de vraagprijs ook niet.

Daarom vinden wij ons vak zo leuk.