De afgelopen jaren is de populariteit van Tiny Houses sterk toegenomen. Door stevige prijsstijgingen op de woningmarkt zijn Nederlanders kleiner gaan wonen om toch een koopwoning te kunnen betalen. Een Tiny House is een woning met een vloeroppervlakte van maximaal 50 m². In 2022 werden er in heel Nederland maar liefst 5100 van zulke woningen verkocht, blijkt uit cijfers van Het Kadaster. 51% van de Tiny Houses staat in de grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht, al is Amsterdam wel de koploper met 38%.

De onderzoekers vinden dat de toename van Tiny Houses spectaculair is, vooral in Amsterdam door de jaren heen. Er stonden rond de eeuwwisseling 600 Tiny Houses, dit nam toe tot 2.230 woningen in 2015, waarna het aantal iets daalde tot 1.925 in 2022.

Maar niet alleen in de grote steden zijn de Tiny Houses populair, ook in Noord Holland zijn er al verschillende projecten met een tijdelijke of permanente omgevingsvergunning. Zo is er in Alkmaar een experimenteel woonproject met 5 huisjes, waar het kleinste huisje 18 m² is en het grootste 30 m².
In Schagen wordt er een project met 10 huisjes gerealiseerd.

Andere Noord-Hollandse gemeenten met initiatieven om woonlocaties voor Tiny Houses te ontwikkelen, of waar vanuit de politiek een roep gekomen is om Tiny Housing te faciliteren zijn bijvoorbeeld Bergen NH, Drechterland, Enkhuizen,  Hollands Kroon,  Hoorn, Koggenland, Landsmeer, Medemblik, Oostzaan, Purmerend en Stede Broec.