Kenmerken

Status Nieuw
Prijs € 1.850.000,- k.k.

Object

Type object:

Vrijstaande woning

Soort object:

Herenhuis

Bouwjaar:

voor 1906

Afmetingen

Woonoppervlakte:

498 m²

Perceeloppervlakte:

400 m²

Inhoud:

2.060 m³

Kamers:

9

Bijzonderheden

Beschermd stads- of dorpsgezicht, monument

Omgeving

Ligging:

In centrum

Wijk:

Binnenstad

Gemeente:

Hoorn

Provincie:

Noord-Holland

Overig

Garage:

Geen garage

Tuin:

Achtertuin

Berging:

Vrijstaand steen

Omschrijving

Een pand met een rijke geschiedenis...

Midden in het historische stadscentrum van Hoorn, tussen winkels, restaurants, terrassen, bioscoop, havens en station, staat dit imposante Rijksmonumentale herenhuis met prachtige tuin. Een unieke kans om één van de mooiste woonhuizen van West-Friesland te bemachtigen. Graag nemen wij u mee in de beschrijving ervan.

Het pand is rond 1500 gebouwd als klooster (het Geertenklooster) waarvan nog authentieke onderdelen zichtbaar zijn. Bij de oprichting in 1602 werd het pand in Renaissancestijl verbouwd tot de 'Oostindische Kamer'. Hier werd door de Heeren Zeventien van de VOC vergaderd. De Renaissance beschilderingen zijn nog steeds zichtbaar op de balken.

In 1850 werd het huidige ruime achterhuis aan het pand gebouwd. In 2000 is het woonhuis na aankoop door de huidige eigenaren volledig en zeer grondig gerestaureerd door het gespecialiseerde aannemers¬bedrijf Dick de Boer en TPAHG architecten. In 2013 en 2016 werd opnieuw onderhoud aan de volledige buitenzijde uitgevoerd.

De locatie kent veel historie waaronder de 'Baghijne Poort' naar de Wisselstraat uit 1603 links van het pand. Daarnaast biedt het pand uitzicht op fraaie monumentale panden waaronder het Statenlogement. De historie van het pand en de bewonersgeschiedenis zijn na te lezen in deel 5 van de Huizenreeks Hoorn. Het pand is in zijn volle glorie te zien op het schilderij 'Nieuwstraat te Hoorn' van Isaac Ouwater uit 1784, in het Westfries Museum.

Online bezichtigen?
Bezichtig deze woning alvast online alsof je er 'live' rondloopt door op de website van MooiHuys bij de woningpresentatie te klikken op 3D-impressie. Je kunt dan op je telefoon, tablet of laptop het hele huis zien zoals het in werkelijkheid is. Je hebt geen VR-bril nodig maar dat kan wel voor een maximale beleving!

Indeling van het pand...

Het huis is bijzonder indrukwekkend door de grote vertrekken en hoogten ervan maar vooral door de vele monumentale details. Door de 15 meter brede gevel heeft het pand een unieke indeling en biedt door veel en hoge raampartijen ruim daglicht.

Begane grond
De voorname voordeur met gesneden raam en historische lantaarn biedt toegang tot de gang met marmeren vloer en mooie monumentale ornamenten. Twee portalen leiden naar het huidige kantoor. Hier zijn nog de details te zien van de kloosterbalken uit 1500 met de Renaissance VOC beschilderingen.
Het kantoor is voorzien van voorzien van een eigen pantry en toilet. Tevens bereikbaar vanaf de gang zijn de gesloten trapopgang naar boven, de toegang tot de royale wijnkelder van ca. 18 m² en twee toegangen tot de woonkamer.

De forse woonkamer en suite biedt een voorkamer met fraaie marmeren schouw met haard en een indrukwekkend sierplafond. Via unieke historische deuren ('portes brisées') staat deze in verbinding met de grote achterkamer met eveneens een indrukwekkend sierplafond, een fraaie marmeren schouw met gashaard en een authentieke historische servieskast. Beide kamers zijn voorzien van een prachtig eiken parket gelegd in Hongaarse punt, voorzien van een subtiele bies.

De achterkamer is het centrale verblijf van het huis en biedt via twee sets fraaie hoge dubbele deuren toegang tot de tuin. Vanuit de achterkamer is ook een tweede entree/hal (met toegang tot de Wisselstraat) bereikbaar met opnieuw een toiletruimte en een praktische bijkeuken met dubbele tuindeuren.

Tenslotte is vanuit de achterkamer een portaal bereikbaar met een opbergruimte en een deur naar de tuin, alsmede de keuken met een op maat gemaakte stijlkeuken voorzien van diverse inbouwapparatuur.

Prachtige binnenstadstuin
De forse en zonnige stadstuin op het Oosten is onder architectuur aangelegd en geeft midden in de gezellige stadsdynamiek van Hoorn een gevoel van buiten wonen. De tuin is voorzien van mooie bomen, beplanting en sierstraatwerk. U beschikt over een vrijstaand tuinhuisje en grote vrijstaande berging.
De tuin biedt via een poort toegang tot de Wisselstraat, waar u als vergunninghouder uw auto dichtbij kunt parkeren.

Eerste verdieping
Via de riante overloop zijn 4 grote slaapkamers te betreden, allen met ruime vaste kasten. Allereerst één slaapkamer aan de linkervoorzijde en twee slaapkamers aan de rechterzijde. Tevens is vanaf de overloop een badkamer bereikbaar met ligbad, douchecabine en twee wastafels, alsmede een separaat toilet en 4 op maat gemaakte opbergkasten. Aan de achterzijde bevindt zich de master bedroom die beschikt over een eigen badkamer met vrijstaand Philippe Starck ligbad, twee wastafels, douche en wandcloset. De verdieping is volledig voorzien van eiken vloerdelen. Een gesloten trapopgang leidt naar de zolder.

Tweede en derde verdieping
De grote zolder van het huis bestaat feitelijk uit twee open met elkaar in verbinding zijnde bouwlagen, door de gerealiseerde vide. Deze biedt een multifunctionele hobby- annex speelruimte over de volle breedte van het pand. Via de zolder bereikt u de 5e slaapkamer met eigen badkamer voorzien van douche, wastafel en toilet, alsmede de toegang tot de CV-ruimte. De verdieping is volledig voorzien van grenen vloerdelen. Met een vaste trap is vanaf de zolder het entresol bereikbaar met aan weerszijden een zolderberging met stahoogte.

Wij nodigen u vooral uit om het geheel zelf te komen bewonderen, u bent van harte welkom.

Goed om te weten...
­- Staat van onderhoud: Zorgvuldig en volledig gerestaureerd en in zeer goede staat onderhouden waardoor voorlopig alleen normaal periodiek onderhoud noodzakelijk is.
- Kwalitatief gerestaureerd: In 2000 vanuit vrijwel casco staat alles zorgvuldig vernieuwd waaronder: muurisolatie aangebracht, dubbel glas aangebracht in vrijwel alle vertrekken, vloeren vervangen en geïsoleerd, volledig nieuwe CV installatie inclusief leidingen, volledig nieuwe elektrische installatie (30 groepen) inclusief alle leidingen et cetera.
­- Rijksmonument: pand met een zeer bijzondere uitstraling en rijke historie. Biedt mogelijkheden voor monumentensubsidie en laagrentende leningen (Restauratiefonds, bijvoorbeeld bij restauratie of verduurzaming).
­- Isolatie: Het object is wat isolatieniveau betreft eigentijds hetgeen leidt tot relatief lage stookkosten. Op twee slaapkamers en de keuken na bevindt zich overal dubbele beglazing, zijn de gevels met minerale wol geïsoleerd, is ook het dak geïsoleerd en zijn alle vloeren geïsoleerd (dus ook de verdiepingsvloeren). Het huis wordt (deels) geventileerd door 3 ventilatie-units.
­- Verwarming: Kwalitatief goede CV installatie (HR ketel 2014, met A-label), in alle vertrekken individueel te regelen, en 200 liter warmwaterboiler.
­- Maten: Er is een NEN2580 meetrapport beschikbaar voor dit pand met maar liefst 2060 m3 inhoud. Totaal bruto vloeroppervlak van 668 m², waarvan onderdeel uitmaakt een gebruiksoppervlakte wonen van maar liefst ca. 498 m² en externe bergruimte van ca. 27 m².
­- Extra kamers: op zolder kunnen eenvoudig extra (slaap)kamers worden gerealiseerd.
­- Perceel: Het geheel omvat eigen grond van in totaal 400 m². Het perceel is gelegen in een gebied met een Centrum-2 bestemming (bron: ruimtelijke plannen.nl), dat onder meer desgewenst ruimte biedt voor detailhandel en dienstverlenende functies. Voordat de huidige eigenaren het kochten deed het huis dienst als woning en praktijk van een huisarts en diens gezin. Thans wordt het huis als woonhuis gebruikt, met een kantoor.
­- Parkeren: Als eigenaar heeft u recht op een parkeervergunning voor de binnenstad, deze kost slechts €55,08 per jaar en mogelijkheid voor parkeren van bezoekers tegen gereduceerde kosten. Parkeergarage Jeudje op 270m loopafstand.
­- Bereikbaarheid: Zeer gunstig gesitueerd in centrum, loopafstand NS-station 650m.

De buurt

Interesse in deze woning?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Als je dat wil voeren we onder het genot van een ferm bakkie koffie een goed gesprek over jouw potentiële droomhuis. Wil je liever een afspraak maken voor een bezichtiging? Geef dan hieronder je voorkeur voor een dag en tijd aan.

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.