Kenmerken

Status Verkocht
Prijs € 995.000,- k.k.

Object

Type object:

Geschakelde woning

Soort object:

Herenhuis

Bouwjaar:

1783

Afmetingen

Woonoppervlakte:

268 m²

Perceeloppervlakte:

233 m²

Inhoud:

1.115 m³

Kamers:

10

Bijzonderheden

Beschermd stads- of dorpsgezicht, monument

Omgeving

Ligging:

In centrum

Wijk:

Binnenstad

Gemeente:

Hoorn

Provincie:

Noord-Holland

Overig

Garage:

Geen garage

Tuin:

Achtertuin

Berging:

Vrijstaand hout

Omschrijving

Midden in het centrum van Hoorn bevindt zich dit schitterende en unieke midden 18e eeuws rijksmonumentaal herenhuis met uitzonderlijk fraaie monumentale stijldetails en een fraaie zonnige tuin met berging en achterom (uitkomend in de Trommelstraat).

Omvang:
Het een en ander is bijzonder royaal met maar liefst 268 m² woonoppervlak, 16 m² overig inpandige ruimte en een volume van maar liefst 1.115 m³.

Kadastrale kenmerken:
Kadastraal bekend gemeente Hoorn, sectie A, nummer 4706, groot 233 m².

Locatie:
Op steenworp afstand van het historische centrum en stadsplein van Hoorn: de Roode Steen (onder meer is hier gevestigd het Westfries Museum). Voorts dichtbij winkels, havens, restaurants en uitgaansleven, scholen, sportaccommodaties, stadspark, IJsselmeer, NS-station en uitvalswegen richting A7. Amsterdam is zowel met de trein als met de auto in 40 minuten te bereiken.

Bijzonderheden:
-Vigerend bestemmingsplan "binnenstad". De bestemming van het perceel is daarbinnen aangewezen als "gemengd" (de voor gemengd aangewezen gronden maken wonen in combinatie met bedrijvigheid mogelijk).
-Het huis is aangewezen als rijksmonument, het bouwjaar wordt geschat op ca. 1783. Bijzondere details zijn zoal een fraaie gevelkroonlijst, een rijkelijk versierde deurpartij met zijlichten, fraaie zeer bijzondere entree met prachtig ornamentenplafond, prachtige paneeldeuren, diverse hoge ornamentenplafonds, fraai versierde schouwen, hal, gang, keuken en bibliotheek met natuurstenen en hardstenen vloeren, diverse monumentale raamluiken, hardstenen stoep met smeedijzeren hekwerk en overgebleven pompvoet en nog veel meer;
-De gevelpartij bevindt zich in een gebied dat van rijkswege is aangewezen tot beschermd stadsgezicht.

De indeling:
De in totaal bijna 23 meter diepe begane grond laat zich als volgt omschrijven.
Prachtige statige entree, hal met marmeren vloer en ornamentenplafond, gang met marmeren vloer en zicht op bordestrap, kelder, toiletruimte, aangebouwde woonkeuken. Voorts de prachtige living met hoge plafonds voorzien van ornamenten, en veel sierwerk en monumentale stijldetails. De living is geheel open maar is onderverdeeld in een salon met open haard met versierde schouw, fraai ornamentenplafond en mooie plankenvloer aan de voorzijde, een bibliotheek in het centrale gedeelte met marmeren vloer en balkenlagen in het zicht, en de woonkamer/eetkamer met mozaïek-parketvloer, ornamentenplafond en open haard met versierde schouw aan de achterzijde. De salon, bibliotheek en woon-/eetkamer hebben alle een eigen toegang vanuit de gang.

De fraai aangelegde Engelse tuin is te bereiken via de dubbele tuindeuren van de woonkeuken en biedt veel zon (ochtend, middag en begin van de avond). De tuin is ongeveer 100 m² groot.

De eerste verdieping herbergt 3 slaapkamers waarvan er thans één in gebruik is als kleedkamer. De indeling is als volgt.

Door royale raampartijen in de zijgevel zeer lichte overloop, een grote slaapkamer aan de voorzijde die over een open haard beschikt, aansluitend de kleedkamer met vaste kasten, een fraaie vestibule (geschikt als hobby-werkruimte), een hoofdslaapkamer aan de achterzijde en een luxe badkamer (vanuit de vestibule bereikbaar en vanuit de hoofdslaapkamer) met onder meer een terrazzovloer, een doucheruimte, een tweede toilet en een ligbad.

Via een tussenportaal voorzien van veel kastruimte is de vaste trap naar de tweede verdieping te bereiken. Die vangt aan met een royale overloop, een slaapkamer aan de voorzijde met dakkapel, een eenvoudige badkamer en een grote slaapkamer met dakkapel aan de achterzijde.

Hierboven bevindt zich nog een ruime vliering, bereikbaar via een vlizotrap.

Historie:
Het Grote Oost is met het West een van de oudste straten van de stad. Het is gelegen op een gedeelte van de oude Westfriese Omringdijk. Grote Oost en West hebben nu nog een typisch dijkkarakter met aan weerszijden naar beneden aflopende stegen. De straat werd tot ongeveer 1578 afgesloten door de oude Oosterpoort uit 1511. Na de uitleg van 1576 werd een nieuwe Oosterpoort gebouwd die in 1578 gereed was. Zo ontstond toen het huidige Kleine Oost. De straat werd in de 14e eeuw Ooststraat genoemd, later Oosterstraat. In 1420 werd de straat voor het eerst met stenen geplaveid; daarvoor was het Grote Oost, als dijk, nog onbestraat. Het gedeelte dicht bij de Roode Steen is altijd een woonplek geweest voor de aanzienlijke ingezetenen; het duidelijkste bewijs hiervan is wel het Foreestenhuis uit 1724.

De buurt

Interesse in deze woning?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Als je dat wil voeren we onder het genot van een ferm bakkie koffie een goed gesprek over jouw potentiële droomhuis. Wil je liever een afspraak maken voor een bezichtiging? Geef dan hieronder je voorkeur voor een dag en tijd aan.

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.