Kenmerken

Status Nieuw
Prijs € 1.095.000,- k.k.

Object

Type object:

Hoekwoning

Soort object:

Herenhuis

Bouwjaar:

voor 1906

Afmetingen

Woonoppervlakte:

375 m²

Perceeloppervlakte:

211 m²

Inhoud:

1.462 m³

Kamers:

10

Bijzonderheden

Beschermd stads- of dorpsgezicht, monument

Omgeving

Ligging:

In centrum

Wijk:

Binnenstad

Gemeente:

Hoorn

Provincie:

Noord-Holland

Overig

Garage:

Garage mogelijk

Tuin:

Achtertuin

Berging:

Aangebouwd steen

Praktijkruimte:

Inpandige praktijkruimte

Omschrijving

In hartje Hoorn, op steenworpafstand van het historische stadsplein De Roode Steen bevindt zich dit unieke rijksmonumentale herenhuis met hoekligging (hoek Appelsteeg-Grote Oost) met een zonnige privacybiedende zuidtuin.

Online bezichtigen? Bezichtig deze woning alvast online alsof je er 'live' rondloopt door op de website van MooiHuys bij de woningpresentatie te klikken op 3D-impressie. Je kunt dan op je telefoon, tablet of laptop het hele huis zien zoals het in werkelijkheid is. Je hebt geen VR-bril nodig maar dat kan wel voor een maximale beleving!

Het zeer riante huis heeft door zijn indeling en door de van kracht zijnde gemengde bestemming uitstekende woon-werkmogelijkheden, maar natuurlijk is het huis ook zeer geschikt om alle ruimte te benutten voor alleen bewoning. Het is in een verder verleden in gebruik geweest als woning met tandartspraktijk. De huidige indeling herinnert daar nog aan: het beschikt nog steeds over twee separate entrees (een op het Grote Oost en een in de Appelsteeg) en twee ruime kantoorkamers op de begane grond. Het woongedeelte is al even royaal getuige de 7 kamers die het huis herbergt.

Het huis is in 2017 geheel buitenom geschilderd. In 1995 is de kap van het huis geheel vernieuwd en voorzien van isolatie. De aanwezige platte dakbedekking dateert uit 2007. De perceeloppervlakte omvat ca. 211 m² (eigen grond), de gebruiksoppervlakte wonen maar liefst ca. 375 m², de overig inpandige ruimte ca. 7 m², de overkapping ca. 10 m² en de totale bruto inhoud ca. 1462 m³.

Niet alleen is het heel mooi en fijn wonen op het Grote Oost, het bevindt zich ook dichtbij winkels en restaurants, scholen, sportaccommodaties, stadspark, havens en Markermeer (met in de nabije toekomst een heus stadsstrand), NS-station en uitvalswegen richting A7 (Amsterdam is zowel met de trein als met de auto in 40 minuten te bereiken).

Parkeren in de binnenstad geschiedt middels een parkeervergunning voor bewoners. Overigens zijn er bij de eigenaar twee garages in bezit en kunnen deze worden meeverkocht (thans niet inbegrepen in de vraagprijs).

Dit pand aan nummer 12 is gebouwd in de 19e eeuw (ca. 1860). Het kreeg geheel in de geest van die tijd grote vensters met grote ruiten. Het bovenlicht van de entreepartij wordt, vanwege de decoratieve roedeverdeling ook wel snijraam genoemd en zorgt voor lichtinval in de hal. Daarnaast wordt het benut voor decoratie en geeft het pand extra cachet.

De indeling:
De fraaie voordeur met gesneden bovenlicht, de vestibule met bovenlicht, de gang/wachtruimte met garderobe en fraaie lambriseringen en sierlijsten, een tussenportaal met twee kantoorkamers, een tussenportaal met gastentoiletruimte, de gang van het privé-gedeelte met entreedeur naar de Appelsteeg, een tussenportaal met toiletruimte en een tuindeur, de royale woonkeuken met onder meer dubbele tuindeuren en een AGA-fornuis. De Delftsblauwe wandtegeltjes en karakteristieke vitrinekast zorgen voor een authentieke uitstraling. Voorts de bijkeuken en een provisieruimte met kleine kelder.

De tuin ligt op het zuiden en beschikt over een overkapping, aangebouwde stenen berging, houten tuinhuis en poort naar de Appelsteeg. Hier springt de imposante achtergevel in het oog.

Middels de eikenhouten bordestrap bereikt u de eerste verdieping waar aan de achterzijde van de woning de mooie lichte living met openhaard is gesitueerd, de zichtbare balken in het plafond en de roederamen geven de woonkamer een sfeervolle uitstraling.

De tweede verdieping vangt aan met een ruime overloop voorzien van een vaste kast en een fraai tafereel van glas-in-lood dat licht brengt op diezelfde overloop. Voorts bevinden zich aan de voorzijde twee ruime slaapkamers en een hobbykamer. In het midden van het huis bevinden zich een kleinere slaapkamer en de ruime luxe badkamer met grote inloopdouche, wandcloset en breed wastafelmeubel. Aan de achterzijde bevindt zich de grote master-bedroom met vaste kasten.

De derde verdieping is opgedeeld in twee separate en middels vaste trappen bereikbare ruimten. Die aan de voorzijde herbergt een ruime slaapkamer met een eigen douche. Die aan de achterzijde omvat een grote voorzolder en een grote slaapkamer.

Historie:
Het Grote Oost is met het West een van de oudste straten van de stad. Het is gelegen op een gedeelte van de oude Westfriese Omringdijk. Deze dijk moest het water van de Zuiderzee buiten de stad houden. Grote Oost en West hebben nu nog een typisch dijkkarakter met aan weerszijden naar beneden aflopende stegen. De straat werd tot ongeveer 1578 afgesloten door de oude Oosterpoort uit 1511. Na de uitleg van 1576 werd een nieuwe Oosterpoort gebouwd die in 1578 gereed was. Zo ontstond toen het huidige Kleine Oost. De straat werd in de 14e eeuw Ooststraat genoemd, later Oosterstraat. In 1420 werd de straat voor het eerst met stenen geplaveid; daarvoor was het Grote Oost, als dijk, nog onbestraat. Het gedeelte dicht bij de Roode Steen is altijd een woonplek geweest voor de aanzienlijke ingezetenen; de duidelijkste bewijzen hiervan zijn wel het Foreestenhuis uit ca. 1724 en Villa Alewijn uit ca. 1723.

De buurt

Interesse in deze woning?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Als je dat wil voeren we onder het genot van een ferm bakkie koffie een goed gesprek over jouw potentiële droomhuis. Wil je liever een afspraak maken voor een bezichtiging? Geef dan hieronder je voorkeur voor een dag en tijd aan.

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.